Pàgines

29/07/2023

"Retour à la montagne"

 


Aquesta novel·la de l’incansable escriptor francès Roger Frison-Roche (1906-1999) és la continuació de “La Grande Crevasse” (Grieta en el glaciar), ressenyada en un post anterior i que l’autor va escriure deu anys abans. Tots dos llibres, junt amb l’obra més internacional i famosa de l’autor, “Premier de cordée” (El primer de la cordada), formen una trilogia que no podria faltar en la llibreria de cap amant de la literatura clàssica alpina de tots els temps. Malauradament, aquesta tríada no es pot gaudir a casa nostra si no es coneix el francès, ja que dels tres llibres citats el que ara ens ocupa, “Retour à la montagne “ (Retorn a la muntanya), no ha estat mai traduït al castellà ni al català, que se sàpiga.

La novel·la ens situa a l’època d’entreguerres del segle passat, i ens parla de la vida i miracles de Brigitte, la vídua d’un guia molt apreciat per la Companyia de Guies de Chamonix i dels habitants de la regió. És la història de superació d’aquesta dona, diríem que titànica, per fer-se un lloc dins d’una societat terriblement hostil on tothom l’acusa de ser la culpable de la mort del seu marit. Amb la seva lluita incansable, digna d’elogi, malda per fer-se un nom dins d’aquesta comunitat que la vol anul·lar del mapa.

Sense donar massa detalls de l’argument de l’obra per evitar un espòiler no desitjat, i perquè el lector pugui assaborir-lo tal com el va trenar Frison-Roche, cal dir amb grans pinzellades que la novel·la està dividida en dues parts més o menys diferenciades: la primera és menys muntanyenca i es dedica a recrear els personatges i la societat en què viuen, amb les seves vicissituds i els problemes de residir en un ambient alpí de primer ordre, i la segona part ens transporta de ple a l’escenari alpí, majestuós i cru del massís del Mont Blanc, el terreny de joc per antonomàsia de l’autor. S’hi narren accidents angoixants i situacions límit de rescat, la vida dels guardes dels refugis d’alta muntanya i sobretot el dia a dia extenuant dels portadors de provisions d’aquests indrets, amb la seva rutina exercida dins la soledat més absoluta i en unes condicions a voltes duríssimes. També l’escalada en solitari se’ns presenta tan intensa que no caldria dubtar que Frison-Roche la va practicar més d’un cop:

"... ell havia promès, aquell mateix vespre, que seria prudent i va complir la seva paraula. Cap maniobra falsa i tots els moviments foren precisos, calculats. Tan sols es tractava de no exaltar-se, de calmar la seva joia, aquesta joia del combat solitari, sense cap altre testimoni que el d’un mateix."

Al llibre l’emoció es dispara quan entra en escena la lluita per vèncer els darrers "grans problemes" dels Alps, o sigui les darreres cares nord verges, així com les seves tragèdies inevitables, conduïdes per un sentiment competitiu internacional, preludi indefectible dels esdeveniments que desembocarien en la Segona Guerra Mundial:

“Al davant, dominant la vall nevada, s'alçava de forma desproporcionada la cara nord de les Grandes Jorasses, i com més s'avançava cap a la immensa paret, més semblava créixer, envair el cel, esclafar el paisatge amb la seva massa.”

A l’obra afloren pinzellades autobiogràfiques detectables en alguns dels guies que hi apareixen, i sobretot amb l’exposició del rebuig frontal de la comunitat de guies davant qualsevol intromissió considerada “estrangera” per a ells, situació que l’autor va viure en pròpia carn.

En definitiva, totes les virtuts de l’escriptura trepidant del polifacètic Frison-Roche, l'anomenat “home de la neu i de la sorra” per la seva predilecció per la muntanya i pel desert, segurament us atraparan de nou.


Fitxa:

  • Títol: Retour à la montagne.
  • Autor: Roger Frison-Roche.
  • Idioma: Francès.
  • Edició original: Éditions Arthaud, 1957.
  • Editorial: Éditions J’AI LU, octubre de 2021, París.
  • ISBN: 978-2-290-23329-0.
  • Pàgines: 350.

  • Gènere: Novel·la.

L’exquisida façana de la seu de la Companyia de Guies de Chamonix. Autor: Òscar Masó Garcia.


Entrades populars: