Pàgines

27/09/2023

"Metres avall"

 


Metres avall és una obra que es podria qualificar d’inclassificable, situada a cavall d’un recull de relats biogràfics d’escalada, d’una novel·la policíaca o d’un treball d’investigació sobre la història de l’escalada a Montserrat. El seu autor, el jove manresà i escalador clàssic Jordi Pina, va tenir l’encert de recopilar en aquest llibre tot un reguitzell de cròniques de grans caigudes d’escaladors clàssics a Montserrat que ho van poder explicar, amanit amb una acurada precisió i farcit de moltes dades i xifres, les quals delaten la seva professió d’enginyer. De fet, el text ens apropa a la vida dels protagonistes abans, durant i després del succés, amb una prosa rigorosa, austera i directa, i envoltada d’un cert aire periodístic.

Els capítols se succeeixen entre agulles, parets i personatges de tota mena, alguns coneguts dins del món de l’escalada i d’altres no tant, però val la pena conèixer-los, ja que hi apareix un estol ben ric i divers de procedències, èpoques, edats i clubs de muntanya. De fet, Metres Avall aporta el seu valuós granet de sorra a la història de l’escalada a Montserrat des d’una perspectiva innovadora i sorprenent, i a més cal felicitar-se per la implicació de l’editorial, que ha cregut en la idea.

Com a tast del llibre només cal citar els noms d’alguns dels capítols per fer-se una idea de les experiències d’espant que s’hi narren. Aquests estan ordenats enginyosament de forma incremental des de la caiguda més curta de 20 metres del Projectil fins a l’esgarrifós vol de 120 metres de la via Vilanovins:

“Para, para, para!”; “Em vaig notar com en una rentadora”; “Tornarem a escalar, oi?”; “No trobava el meu company”, etc.

Des del primer capítol, que narra la caiguda més curta que és de 20 metres (els quals ja són una barbaritat), el llibre captiva:

“En aquest moment i de forma inexplicable, va començar a caure. Va caure els 20 metres de la tirada i es va aturar just al costat de la Laura. Ella, tan al·lucinada com ell, li va dir sorpresa “què hi fas, aquí?””

Per tot plegat no cal dir que és un llibre 100% recomanable a les escaladores i escaladors de tota mena i a qualsevol enamorat de la muntanya que tingui interès i curiositat. Cal ressaltar també que els que hagin tastat sobretot l’escalada clàssica aquesta obra els farà recordar i reflexionar sobre el nombre de cops que hom ha estat a punt de viure un malson d’aquest estil o, simplement, en quants d’ells s’hi ha vist implicat. Metres Avall és també una bona eina que pot ajudar a comprendre i a aprendre dels errors o imprevistos que s’hi narren, per poder estimular al lector a practicar l’escalada amb el màxim de preparació, concentració i, per sobre de tot, modèstia i respecte.

Tant de bo el Jordi Pina ens continuï regalant més literatura fresca i nous coneixements sobre el món de l'escalada i la muntanya en general, tal com ha fet amb aquesta òpera prima, que confesso que es devora ràpidament i hom voldria que s’allargués més!

Fitxa:

  • Títol: Metres avall.
  • Autor: Jordi Pina Estany.
  • Idioma: Català.
  • Edició: Març de 2023.
  • Editorial: Ediciones Desnivel. Madrid.
  • ISBN: 978-84-9829-631-0.
  • Pàgines: 142.

  • Gènere: Història de l’escalada.
El coll de Migdia, a Montserrat, amb l’arrogant paret del Plec de Llibre Superior en primer pla i a mà esquerra, escenari d’una de les caigudes més esgarrifoses del llibre. Autor: Òscar Masó Garcia.

Entrades populars: