Pàgines

22/05/2023

"Flor de Gaube"

 


"Flor de Gaube" fou la primera novel·la escrita per l'aragonès i erudit pirineista Alberto Martínez Embid (1962-2021), mort de forma sobtada fa ben poc i en plena activitat. 
Després de publicar les extraordinàries obres de "La Brecha de Rolando" i "Monte Perdido. Historias y mitos del gigante pirenaico", Martínez Embid va abordar la biografia històrica del corredor de gel més famós de la serralada: el Couloir de Gaube. Ho va fer en forma de ficció novel·lada i basada en fets històrics reals. El resultat va ser la present obra, "Flor de Gaube", que dóna nom al piolet més cèlebre dels Pirineus.

Es tracta d'un llibre exquisit i molt recomanable, sobretot per als pirineistes apassionats, perquè combina el rigor documental amb una tensió narrativa digna d'una novel·la d'aventures. Les seves pàgines ens situen als inicis de l'escalada de dificultat als Pirineus i van passant per les diferents èpoques fins arribar al primer terç del segle XX. Hi veurem desfilar personatges cèlebres i els diferents materials i mentalitats que van anar apareixent en cada canvi generacional. Ens posarem en la pell dels mítics Brulle, Bazillac, Passet, Russell, Beraldi, De Monts, Arlaud...

Els annexos que acompanyen el text conformen una extraordinària font de dades de tota mena, des de mapes acurats fins a croquis del Vignemale i les seves vies per poder-nos ubicar geogràficament mentre anem llegint l'obra. A part, hi trobarem també un glossari terminològic, una cronologia històrica, un recull d'opinions i ressenyes, etcètera.

Malgrat haver-nos deixat massa aviat, Alberto Martínez Embid ens ha regalat un llegat enorme. Va escriure prop de 25 llibres i 1.700 articles, tots relacionats amb el pirineisme. Fou un expert indiscutible de la història de l'exploració i conquesta de la serralada dels Pirineus, un investigador i divulgador incansable, sempre a punt per col·laborar i transmetre el seu gran coneixement. Qui subscriu aquestes ratlles li estarà eternament agraït pel seu suport incondicional a l'obra "Libros de Cima", i pels consells sobre el llibre "Ramond de Carbonnières. El águila de los Pirineos", a part d'altres col·laboracions.

Breu fragment dels inicis del llibre:

"El mismo Russell comentaría que, cada vez que posaba su vista sobre la inmensa cicatriz de hielo que partía en dos la cara norte del Vignemale, sentía auténticos escalofríos de terror [...] Con su Grand Couloir en medio, es un espectáculo tan extraordinario como temible de admirar... ¡Ah, Gaube!".

 

              Fitxa:

  • Títol: Flor de Gaube.
  • Autor: Alberto Martínez Embid.
  • Idioma: Castellà.
  • Edició: Abril de 2001.
  • Editorial: Ediciones Desnivel. Madrid.
  • ISBN: 84-95760-00-2.
  • Pàgines: 208.
  • Gènere: Novel·la històrica.


Entrades populars: