Pàgines

01/04/2024

"Las ocho montañas"

 

La novel·la “Las ocho montañas” (originalment “Le otto montagne” en italià) és una novel·la personal i intimista de l’escriptor italià Paolo Cognetti (Milà, 1978), autor de documentals i escriptor de relats, contes i novel·les. L’obra narra l’amistat entre Pietro, un noi que viu a la grisa ciutat de Milà i de Bruno, un altre noi que viu en un poble de muntanya del vessant alpí italià. Cada estiu, Pietro i els seus pares fan estada al poble de Bruno, on tots dos es retroben cada any. Amb una lectura amena, gens enrevessada i que enganxa, el llibre ens parla dels valors de l'amistat, de les relacions humanes, dels caràcters, i sempre tenint com a decorat i font d’inspiració l’escenari grandiós i omnipresent de les muntanyes, amb la seva bellesa i la petja que deixen en les persones, sobretot per part de Bruno, i la vida aspra i dura que s’hi desenvolupa al seu redòs. Dins d’aquest context també hi tenen cabuda la pràctica de l’excursionisme i l’alpinisme, com es mostra en aquest fragment:

"No debía faltar mucho para el alba: los alpinistas que se encaminaban hacia las cumbres habían salido hacía rato, los habíamos oído trajinar en plena noche, y ahora algunas de aquellas cordadas se divisaban muy arriba, no eran más que minúsculos náufragos en el blanco."


L'ambient d’un Milà gris com aquest és el que foragita Pietro i els seus pares per anar cap a la muntanya durant els estius. Autor: Òscar Masó Garcia.

Guiats de la mà de Paolo Cognetti acompanyarem els dos nois des de la infància fins a la seva maduresa, perllongant la seva amistat a mesura que es fan grans i els seus camins se separen i es tornen a unir, mentre tots dos van buscant el seu lloc al món i afrontant les vicissituds que els van succeint. La figura del pare de Pietro hi té un paper molt destacat. És una lliçó de vida, d’autoaprenentatge dels dos protagonistes. De fet, a través del llibre Cognetti ens parla de forma molt planera i directa de les coses importants de la vida de les persones. Gairebé es podria dir que l’autor hi ha deixat porcions autobiogràfiques, ja que va néixer també a Milà i de petit visitava la muntanya durant l'estiu, com Pietro, fins al punt que Cognetti, ja de gran, va tornar als Alps per establir-s’hi.

Al llarg de la seva carrera literària l’autor ha guanyat diversos premis i ha estat considerat com un dels escriptors joves italians que més bé ha sabut plasmar el malestar i les inquietuds del jovent del seu país. No debades, ha realitzat documentals de caràcter polític, social i literari. Ha fet diverses estades a Nova York, d’on ha publicat les seves experiències, i després de publicar diverses obres, amb “Le otto montagne” ha assolit el seu èxit més gran i de ressò més internacional fins a dia d’avui, publicat a 30 països i traduït a diferents idiomes, rebent de nou diversos guardons. Va sortir a la llum l’any 2016 i, de fet, és una obra que ha rebut una crítica molt bona en general, que en destaca la forma directa i humil de narrar les grans qüestions de la vida amb termes ben senzills, i fins i tot es diu que fa recordar els escriptors americans com Raymond Carver, Ernest Hemingway o Mark Twain, per exemple. L’any 2018 la novel·la es va publicar en català sota el títol “Les vuit muntanyes”, traduïda per Xavier Valls i editada per Navona Editorial.

Arran de l’èxit del llibre, se n’ha fet una pel·lícula amb el mateix títol i amb un guió basat en l’obra del mateix Paolo Cognetti, on ell fa un cameig i tot. El film va sortir a la llum l’any 2022 i és dirigit per Felix Van GroeningenCharlotte Vandermeersch, amb els actors principals Luca Marinelli (Pietro) i Alessandro Borghi (Bruno). La crítica també ha estat molt favorable, i el film ha rebut diferents distincions. Aquesta pel·lícula recrea amb precisió i molta sensibilitat l’obra de Cognetti, amb uns actors brillants i una fotografia de paisatge i de muntanya ben reeixides. Es podria dir que avui en dia és ben curiós que un film de muntanya que parli dels valors universals de la vida i de l’amistat hagi tingut un ressò i una acceptació tan grans sense necessitat d’incloure cap escena de violència explícita, de sexe o d’assassinats.


Cartell de la pel·lícula basada en el llibre de Paolo Cognetti.

La primera notícia que vaig tenir del llibre va ser de forma indirecta a través de la pel·lícula, ja que gràcies a l’escalador Ricard Darder vaig saber que en ella els llibres de registre dels cims de les muntanyes, un tema que he treballat profusament, hi surten representats en diferents escenes. Malauradament, no vaig ser a temps de veure el film, i vaig optar per llegir la novel·la, que em va caure a les mans amb l’edició castellana. Aquesta em va sorprendre i atreure des del primer moment per la seva fàcil i amena lectura i, efectivament, aquests petits tresors de les alçades tenen la seva especial aparició dins l’obra. En concret, hi ha un punt on Pietro se sent fortament atret per un d’aquests llibrets, en trobar-hi un escrit molt especial per a ell:

"Pensé en arrancar la página para conservarla, pero luego me pareció un sacrilegio, como llevarme una piedra de la cumbre. Guardé el cuaderno en la bolsa de plástico, lo puse en la caseta y allí lo dejé."


La capsa i el llibre de registre del Monte Schenone, un exemple del tipus de registres que Pietro consulta dalt dels cims de les muntanyes. Autor: Òscar Masó Garcia.

Més tard vaig tenir l’ocasió de veure la pel·lícula, i curiosament he de confessar que em va agradar una mica més que la novel·la, encara que normalment això succeeixi a la inversa. A parer meu, i puc estar molt equivocat, crec que el film té a voltes una visió un xic menys grisa, i aporta més optimisme en general. Això no obstant, són petits matisos subjectius que no eviten pas que us recomani al 100% la lectura del llibre, sense deixar de recomanar, també, la visió del film. De fet, diria que es tracta d’una obra imprescindible pels amants de la muntanya i de tot allò que dona voltes al seu voltant, i més tractant-se d’un títol ben actual d’un autor plenament actiu que narra una història que podria estar succeint ara mateix.

Fitxa:

·         Títol: Las ocho montañas.

·         Autor: Paolo Cognetti. Traduït de l’italià per César Palma.

·         Idioma: Castellà.

·         Edició: Març de 2018.

·         Editorial: Penguin Random House Grupo Editorial.

·         ISBN: 978-84-397-3412-3.

·         Pàgines: 240.

·         Gènere: Novel·la.

·         On trobar-lo: Xarxa de biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona.


Entrades populars: