Pàgines

25/06/2023

"Firme in cielo"


 

"Firme in cielo. Viaggio tra i libri di vetta" (Signatures al cel. Viatge a través dels llibres de registre dels cims) és una obra de la prolífica escriptora i muntanyenca italiana Astrid Mazzola, trentina llicenciada en sociologia i filosofia. Es tracta d'un llibre únic en el seu gènere perquè inclou història alpina, passió muntanyenca, poesia narrativa, filosofia, fotografia i una sensibilitat a flor de pell. Abans de ressenyar el contingut de l'obra, cal dir que Mazzola va tenir la idea d'escriure-la quan va descobrir, meravellada, l'enorme fons de llibres de registre dels cims de les muntanyes conservats a la Biblioteca della Montagna-Archivio Storico de la SAT (Società degli Alpinisti Tridentini) de Trento, secció del CAI Italià (Club Alpino Italiano). 

La inusitada varietat de sentiments emanats de les altures i reflectits en aquests llibres de registre van encisar l'escriptora, la qual va decidir de treure'ls a la llum en forma de llibre i amb la màxima cura i respecte pels seus autors i autores. D'aquesta forma, va anar seleccionant i agrupant escrupolosament aquests escrits en temàtiques molt diverses, que es poden copsar donant un cop d'ull en alguns dels encapçalaments dels capítols: "Entre l'ordre i el caos ~ Ecos del temps dalt dels cims ~ La felicitat perfecta ~ Secrets i promeses ~ El record dels caiguts a la muntanya ~ Moment fugaç ~ La fe en els cims ~ Més enllà del que és visible...". De fet, el llibre compila dins de les seves emotives pàgines tot allò que es pot arribar a llegir d'entre milers de pàgines escrites per molts muntanyencs i muntanyenques al llarg de més d'un segle a dalt dels cims de les muntanyes, passant per diferents èpoques de pau i guerra. Mazzola també es va entretenir en analitzar el curiós canvi radical sofert pels registres dels cims al llarg del temps:

"L'aspecte dels llibres dels cims muta amb el fet de mutar de l'actitud dels muntanyencs. Tant és així que un llibre d'inicis del segle XX és elegant, essencial i ordenat, escrit amb llapis amb cura, amb els números progressius de les excursions succeint-se educadament, i els muntanyencs reservant-se els espais mínims, però, en canvi, un llibre de finals del mateix segle és estrident, desordenat i colorista".

També hi podem trobar una descripció bàsica de la funció d'aquests registres dels cims:

"Als cims difícils hi arriben els escaladors experts, i als cims més fàcils els excursionistes dominicals. Tots hi tenen alguna cosa a dir, un cop han arribat allà dalt, i ho escriuen en els llibres de registre dels cims, custodiats per les muntanyes".

Firme in cielo es troba bellament complementat amb fotografies dels llibres de registre conservats a la SAT i de diferents muntanyes, totes elles realitzades pel viatger i fotògraf freelance Ruggero Arena. A la part final del llibre s'inclou un exquisit article que recorre la història dels llibres de cims trentins, escrit amb rigor històric per Claudio Ambrosi, aleshores director de la SAT i bibliotecari del seu arxiu.

No he trobat cap llibre de concepció similar a Firme in cielo. S'han publicat obres que també es basen en llibres de cims, però cap d'elles atorga un valor literari i transcendental tan profund als seus escrits. Les que he trobat s'han dedicat únicament a buidar el contingut dels registres, enumerant-ne els signants com a "Història d'una Pedra", de Josep Barberà i Suqué (registres del Cavall Bernat de Montserrat), o bé transcrivint literalment tot el seu contingut com a "Mt.Starr King 1931-1982 The Peak Registers", de Bill Amborn (es tracta d'un cim de Yosemite (USA)).

Retornant a l'històric fons documental de la SAT, cal fer esment que aquest es compon d'una de les col·leccions de llibres de registre de cims més grans al món, la qual es troba, a més, en constant creixement. Aquest llegat es composa de més de 600 exemplars de llibres de registre, alguns d'ells centenaris, recuperats de més de 90 cims de les Dolomites trentines del nord d'Itàlia.

Hi apareixen les signatures de mites de l'alpinisme de tots els temps com Preuss, Dülfer, Bramani, Piaz, Cassin, Graffer, Detassis, Heckmair, Comici, Buhl, Diemberger, Livanos, Kinshofer, Vaucher, Terray, Günther Messner, Kurt Albert, etc. També s'hi conserven dotzenes de llibres de signatures de refugis de muntanya, vies ferrades, senders equipats i de llibres de guies professionals, alguns d'ells d'interès històric excepcional. Tot plegat és gestionat amb gran cura i des de fa una bona colla d'anys per l'incansable escriptor, arxiver i muntanyenc Riccardo Decarli, tota una referència per a les persones que contínuament consulten la impressionant biblioteca i arxiu.

Exlibris de la Biblioteca della
Montagna de la SAT de Trento.


Durant la recerca en l'àmbit mundial realitzada per qui subscriu aquestes lletres mentre escrivia el llibre "Libros de cima", vaig descobrir per casualitat l'existència de "Firme in cielo", i aviat vaig copsar que es tractava d'una obra única que calia tenir molt en compte. Dit i fet, vaig anar estirant el fil i finalment vaig conèixer en persona l'Astrid Mazzola i vaig visitar la SAT de la mà de Riccardo Decarli. Des de llavors, resto en deute amb ells pel seu suport incondicional i l'amable tracte. De fet, "Libros de cima" i el present post serveixen per a retre'ls un homenatge merescut.

A mode de cloenda d'aquest post no cal dir que, sens dubte, l'obra de Mazzola és un cant als llibres de registre dels cims de les muntanyes, a la seva ànima i a tots els desitjos, esperances i sentiments que la comunitat muntanyenca hi ha anat deixant al llarg del temps i de les generacions. Per aquest motiu és un llibre molt recomanable per a qualsevol persona que estimi la muntanya i se senti atreta per les emocions que provoca, així com per a qualsevol que senti curiositat per la història dels llibres de registre dels cims de les muntanyes.

 

El primer llibre de registre del Campanile Basso, dipositat dalt
d'aquest mític cim de les Dolomites l'any 1903, és una de les joies
del fons de la Biblioteca della Montagna-Archivio Storico de la SAT (Trento).
Fotografia: Òscar Masó Garcia.


              Fitxa:

  • Títol: Firme in cielo. Viaggio tra i libri di vetta.
  • Autor: Astrid Mazzola.
  • Idioma: Italià.
  • Edició: 2013.
  • Editorial: Casa editrice Il Margine. Trento (Itàlia).
  • ISBN: 978-88-6089-125-9.
  • Pàgines: 230.
  • Gènere: Història de l'excursionisme.

Entrades populars: