Pàgines

21/05/2023

"Grieta en el glaciar"

Aquesta és la segona novel·la més famosa de l'escriptor francès Roger Frison-Roche (1906-1999), publicada l'any 1948 amb el títol original de "La Grande Crevasse". L'autor ens mostra la vida dels guies de Chamonix de la primera meitat del segle XX a través d'una narrativa excepcional, que atrapa amb força, tal com ho fa la seva novel·la més famosa, apareguda l'any 1942 sota el títol "Premier de cordée" (El primer de la cordada).

Frison-Roche ens descriu a "Grieta en el glaciar" tots els matisos i detalls de la naturalesa brutal i encisadora del massís del Mont Blanc, realçant la bellesa d'aquests paratges i la duresa de la vida de la gent que hi vivia a redós en aquells temps. Es tracta d'una obra imprescindible i colpidora, amb un relat directe, sensible i cru però ple de vitalitat i de joventut, perfumat al cent per cent per l'ambient alpí de Chamonix. Tot es desenvolupa en una època ja passada, quan les tècniques d'escalada en roca i gel eren molt rudimentàries i precàries, i les ascensions tenien un caràcter de gesta primigènia.

L'autor va publicar la continuació de "La grande crevasse" l'any 1957 amb "Retour à la montagne", un llibre que no ha estat traduït ni al castellà ni al català. Des d'aquí s'anima a les editorials a traduir i publicar de forma actualitzada l'obra de Frison-Roche, perquè les noves generacions de muntanyencs i muntanyenques puguin conèixer i gaudir la seva prosa extraordinària i carregada d'èpica.

Roger Frison-Roche va tenir una vida molt intensa i agitada, a l'altura de les seves novel·les (o fins i tot més!). Va escriure la seva autobiografia l'any 1981, titulada "Le Versant du Soleil" (El vessant del sol), una obra que s'endevina que ha de ser molt interessant. Malauradament, a casa nostra tampoc s'ha traduït.

 Breu fragment extret del llibre:

"Bajo sus pies huían vertiginosas paredes, tan próximas a la línea vertical, que uno se resistía a creer que algún día gente audaz se hubiese lanzado a su asalto. Y Zian admiró con ojos expertos aquella majestuosa vía, aquella altiva muralla, testigo de luchas gigantescas."

               

                Fitxa:

  • Títol: Grieta en el glaciar.
  • Autor: Roger Frison-Roche.
  • Idioma: Castellà. Traduït del francès per M. Manent.
  • Edició: 1ª edició dins la col·lecció "Z", abril de 1962.
  • Editorial: Editorial Juventud. Imprès a Barcelona.
  • D.L: B.4.444-1962. Núm. registre: 5.952-48.
  • Pàgines: 224.
  • Gènere: Novel·la.


Un dels escenaris de la novel·la: l'estació de tren de Montenvers i l'elegant Aiguille des Grands Charmoz. Autor: Òscar Masó Garcia.


Entrades populars: