Pàgines

08/10/2024

"Cairns. Messengers in stone"

 

El llibre de David B. Williams “Cairns. Messengers in stone” (Les fites, els missatgers de pedra), és una obra que versa exclusivament sobre aquests senyals fets de pedres amuntegades, omnipresents en el món de la muntanya: les fites, que tantes vegades ens han ajudat a orientar-nos pels camins (o a perdre’ns!), que també serveixen per marcar un accident geogràfic destacat (cim, coll, avenc, trencall, etc.) o que simplement serveixen per indicar que hi ha hagut algú que ha passat per un lloc i ha volgut deixar-ne constància.  I és que tenen tantes coses a dir que han omplert un llibre sencer, el qual se’ns mostra com un compendi exhaustiu de la història i el significat de les fites des dels orígens de la humanitat fins als nostres dies. L’autor del llibre és David B. Williams, nascut a la ciutat de Seattle, situada a la costa nord-occidental dels Estats Units, que treballa d’escriptor freelance d’història natural. Ha escrit nombrosos llibres sobre geologia, topografia i també sobre la història humana i natural de diversos indrets. Ell mateix ofereix visites guiades expertes sobre tots aquests aspectes i és l’autor de la pàgina web GeologyWriter.com.

El títol del llibre fa referència al costum ancestral d’escriure missatges amb les pedres, ja que les fites tenen un significat molt més variat del que ens pensem. Per exemple, a l’Àrtic trobem les llegendàries fites anomenades inuksuit (inukshuk en singular), construïdes pels inuits amb formes ben diferents segons el missatge que vulguin transmetre a la comunitat. A més, dins de l’obra trobarem il·lustracions que ens ensenyen com s’ha de construir correctament una fita, els diferents missatges que pot transmetre segons la seva morfologia i també les seves múltiples varietats, formes i aplicacions. De fet, el treball de recerca de Williams l’ha dut a descobrir moltes històries i usos al voltant de les fites, ja que fins i tot serveixen per marcar tombes, llocs sagrats, altars, santuaris o per delimitar antics territoris de caça, per exemple.

La fita o “cairn” que indica el cim de la roca de Sant Salvador, al massís de Montserrat. Autor: Òscar Masó Garcia.

Terminologia:

Les fites s’anomenen de forma diferent segons l’idioma: es diuen mojones o hitos en castellà, cairns als països anglosaxons, omettos en italià i Steinmännchen en alemany, i a títol personal formen part del primer capítol del llibre que vaig escriure, que es titula “Libros de cima”, perquè abans d’existir els llibres de registre dels cims de les muntanyes, que són el tema principal d’aquesta obra, varen existir altres formes d’indicar la presència humana dalt d’un cim, i en aquest sentit les fites han estat una de les maneres més primitives i simples de fer-ho, utilizant el mínim de material necessari, únicament format per les mateixes pedres de l’indret. A “Libros de cima”, i basant-me en les paraules de David B. Williams, hi explico l'origen i significat dels cairns, on: “segons Donald Baxter MacMillan, conegut explorador estatunidenc, la paraula escocesa “cairn” és quasi sinònima d’“explorador”. Allà on va trobem el seu cairn, o almenys hauríem de trobar-ne un; aquest mateix i el testimoni que conserva són l’única prova que tenim per saber que realment ha visitat aquell lloc. L’home pot anar i venir, però quina evidència tenim que hagi estat en un lloc particular si no és seguint-lo i trobant les evidències d’haver-lo visitat?”.

Història, geologia i ecologia:

En l’aspecte de l’arqueologia, Williams parla de les piles de pedres que els habitants de l’Edat del Bronze d’una regió forestal d’Anglaterra varen erigir mentre netejaven de rocs els seus terrenys de cultiu. Aquests monticles o fites enormes que varen crear han provocat, al llarg dels mil·lennis, una influència determinant sobre la morfologia del bosc on es troben, arribant a la conclusió que:

“Cada cop que construïm una fita això té un efecte en l’ecosistema local. A vegades aquests efectes poden produir-se immediatament. Altres cops potser triguen centenars o milers d’anys a produir-se. No importa el temps que ha calgut per fer-lo, quan erigim una fita establim una connexió amb el lloc on es troba i formem part d’aquella comunitat”.

Com a geòleg expert, Williams ens diu que ha trobat el nexe d’unió ideal amb les fites, ja que segons ell:

“podem captar intuïtivament que una fita representa un punt de trobada entre el reialme de la geologia i el reialme dels humans”.

Un altre aspecte relacionat amb el món de les fites és l’impacte mediambiental que provoquen. En el llibre de David B.Williams coneixerem casos en els quals l’ecosistema resulta alterat, sovint de forma perjudicial davant la pèrdua d’hàbitats per espècies animals i vegetals vulnerables com els rèptils, insectes, líquens i microorganismes que viuen a redós de les pedres que són remogudes per tal d’erigir les fites. Així mateix, Williams ens explica que una fita pot crear un nou ecosistema:

“Pel fet que les fites formen un espai tridimensional damunt d’una superfície bidimensional, aquestes creen un hàbitat amb nínxols que les plantes i els animals poden utilitzar. […] Les condicions ambientals poden variar de tal forma que una fita pot representar un oasi”.

Però la proliferació de fites a les xarxes socials, molt buscades per la seva estètica i bellesa compositiva, sobretot a causa del seu equilibri sovint impossible, ha fet que aquestes es multipliquin en paratges idíl·lics però alhora vulnerables. Això succeeix per exemple a les platges d’Islàndia o a Formentera, on s’ha demanat en aquest darrer indret que no es construeixin caramulls (fites) per preservar les sargantanes autòctones. Als Estats Units trobem la contradicció entre parcs naturals com el de Yosemite, en el qual es prohibeix la construcció de fites per senyalitzar els camins a causa de l’alteració mediambiental que provoquen, en concordança amb moviments com el Leave No Trace (sense deixar petja) i, en canvi, hi ha altres parcs on es demana que es preservin les fites, amb l’ànim d’evitar que la gent s’extraviï. En aquests casos les úniques fites que s’han de respectar són les que han erigit els guardes del parc (ràngers) o altres responsables del manteniment dels camins. Això succeeix, per exemple, a l’Arches National Park.

Una fita a sota del cim del Ras, amb el Puigmal al fons. Autor: Òscar Masó Garcia.

Siguin quines siguin les normatives que les regulin i els usos que se’n facin, les fites continuaran aportant-nos el seu testimoni únic sobre les accions humanes que les han construït. Un exemple ens el dóna l’interessantíssim capítol del llibre que està dedicat a les expedicions, on Williams ens parla de l’expedició de sir John Franklin, que l’any 1848 va sortir d’Anglaterra a la recerca del Pas del Nord-oest, una possible ruta comercial a través de l’Àrtic, somiada en aquell temps. Franklin va salpar amb els vaixells Terror i Erebus amb 133 tripulants. Mai més se’ls va veure. Anys després, l’Almirallat Britànic va endegar una campanya d’expedicions sense precedents per tal de trobar qualsevol indici de l’expedició de Franklin. Un dels objectius principals era la detecció de totes les fites possibles i esberlar-les a cops de pic a causa del glaç d’aquelles latituds, per tal d’esbrinar si contenien missatges escrits en paper dins de pots de llauna que donessin les pistes del que havia succeït. Per tal de no desvelar el desenvolupament d’aquesta història increïble i brutal, podem llegir el que David B. Williams ens diu solemnement al respecte:

“…l’Almirallat Britànic va iniciar una de les recerques de fites més extensives de la història”…

…i es podria dir que encara continua!

Fitxa:

·         Títol: Cairns. Messengers in stone.

·         Autor: David B. Williams.

·         Idioma: Anglès.

·         ISBN: 978-1-59485-681-5

·         Pàgines: 160.

·         Gènere: Història i geologia.

·         Edició: 2012.

·         Editorial: The Mountaineers Books. Seattle, EUA.

·         On trobar-lo: Biblioteca pública de Seattle, EUA

Entrades populars: